IEN.IRISST KICK-OFF MEETING 2019

Δελτίο Τύπου

Ημερίδα Ερευνητικής Υποδομής«Ευφυής Ερευνητική Υποδομή στη Ναυτιλία, την Εφοδιαστική Αλυσίδα, και τις Μεταφορές-EN.I.R.I.S.S.T.»


Μειδιαίτερη επιτυχίαολοκληρώθηκεη ημερίδα της Ευφυούς ΕρευνητικήςΥποδομήςστη Ναυτιλία, την Εφοδιαστική Αλυσίδα, και τις Μεταφορές «EN.I.R.I.S.S.T.», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 στο Ίδρυμα Ευγενίδουστην Αθήνα. Η Ερευνητική Υποδομή που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση,μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα –Επιχειρηματικότητα –Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020,ένωσευπό τον συντονισμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου 11 κορυφαία ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας τα οποία και συνεργάστηκαν για την επιτυχημένη αυτή εκδήλωση που συγκέντρωσε δεκάδες ερευνητές και ερευνήτριες της χώρας με την παρουσία υψηλών επισήμων.

Ο στόχος της ημερίδας ήτανδιττός. Αφ’ ενός, να παρουσιάσειτηνερευνητική υποδομή καιτις πλατφόρμες και επιμέρους υπηρεσίες που προσφέρει για τη ναυτιλία και το θαλάσσιο περιβάλλον, τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τις διατροπικές μεταφορές, τις επιβατικές μετακινήσεις, τη ναυτιλιακή κληρονομιά και τις υποδομές. Αφ’ ετέρου, να διερευνηθεί η οπτική γωνία τωνσχετικών κλάδων ως προς τιςπλατφόρμες και υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η ερευνητική υποδομή, έχοντας πάντα ως στόχο την ανάπτυξη σύγχρονων, χρηστικών και ωφέλιμων εφαρμογών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της νέας επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης δεξιοτήτων των νέων ερευνητών.

Οι εργασίες της Ημερίδας άνοιξανμε χαιρετισμούς από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεωνκ. Νικόλαο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό Έρευνας & Τεχνολογίας κ. ΧρίστοΔήμα, τον Γενικό ΓραμματέαΝαυτιλίας και ΛιμενικώνΥποδομών κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδα Δημητριάδη -Ευγενίδηκαι το στέλεχος της Διεύθυνσης  Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Πολιτικών και Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ.Αντώνιο Γυπάκη. Η παρουσίαση της Ερευνητικής Υποδομής EN.I.R.I.S.S.T. έγινε με εισήγηση της κας Αμαλίας Πολυδωροπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνης & Συντονίστριαςτης Ερευνητικής Υποδομής και Καθηγήτριας του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώ ακολούθησαν τέσσερις συνεδρίες σε διαφορετικές θεματικές ως ακολούθως.

Η Πρώτη Συνεδρία είχε τίτλο «Εμπορευματικές Μεταφορές». Τη συζήτηση συντόνισαν οι κ.κ. Σεραφείμ Κάπρος, Καθηγητής του ΠανεπιστημίουΑιγαίου, Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αθανάσιος Μπαλλής, Αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.Στη συζήτηση συμμετείχαν η κα Βασιλική Περιστερά,Διευθύντρια Εμπορευμάτων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο κ. Απόστολος Κενανίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, ο κ. Μιχάλης Σακέλλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ο κ. Ιωάννης Σαραντίτης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της SARMED S.A., και ο κ. Νικόλαος Αδαμόπουλος, Γενικός Διευθυντής Logistics τηςΠΛΑΙΣΙΟ Computers.

Η Δεύτερη Συνεδρία με τίτλο «Ναυτιλία και Περιβάλλον» συντονίστηκε από την κα Ελένη Θανοπούλου, Αναπληρώτρια Συντονίστρια της Ερευνητικής Υποδομής και Καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη Δρ.Αλεξάνδρα Γώγου, Ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Δρ. Ανθή Κατσιρίκου Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Διευθυντής Κλάδου Ναυτιλίας του ΥΝΑΝΠ Υποναύαρχος ΛΣ κ. Αγησίλαος Αναστασάκος, ο κ. Νικόλαος Βεντίκος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ο κ. Ιωάννης Θεοτοκάς, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Η Τρίτη Συνεδρία είχε τίτλο«Επιβατικές Μεταφορές». Τη συζήτηση συντόνισαν η κα Αμαλία Πολυδωροπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, του Πανεπιστημίου Αιγαίουκαι ο κ. Ιωάννης Πολίτης, Επίκουρος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συζήτηση συμμετείχανο κ. Βασίλειος Αξιώτης, Αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, ο κ. Αντούλιο Ρικέττα, Διευθύνων Σύμβουλος της IBI Group Hellas,ο κ. Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, Πρόεδρος του ΣυλλόγουΕλλήνων Συγκοινωνιολόγων, η κα Νέλλη Τζιβέλου, Προϊσταμένη Τμήματος Δημοτικής Συγκοινωνίας και Ταξί του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, ο κ.Αλέξανδρος Δελούκας Υποδιευθυντής Έρευνας καιΤεχνολογίας της Αττικό Μετρό, ο κ. Δημήτριος Μιχαρικόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Fortisisκαι ο κ. Γεώργιος Βουλγαρούδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Brainbox.Την Τέταρτη Συνεδρία με τίτλο «Μεταφορές και Οικονομία-Χρηματοπιστωτικές Αγορές» συντόνισε ο κ. Γεώργιος Ξηραδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της XRTC Business Consultants. Στη συζήτηση συμμετείχαν η κα Ελένη Θανοπούλου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κ. Δημήτριος Δημητρίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο κ. Ευστράτιος Παπαδημητρίου, Καθηγητής τουΠανεπιστημίου Πειραιώς.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους μέλη της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότηταςκαι φορέων ναυτιλιακών και μεταφορικών υπηρεσιών. 

Λίγα λόγια για την Ερευνητική Υποδομή EN.I.R.I.S.S.T.

Η EN.I.R.I.S.S.T αποτελεί μια μοναδική και πρωτοποριακή ερευνητική υποδομή που έχει στόχο να καλύψει ένα σημαντικό υφιστάμενο ερευνητικό κενό στους τομείς της  ναυτιλίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών στην Ελλάδα. Συνδυάζειτη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων (με μέριμνα της διαφύλαξης της ιδιωτικότητας και των πνευματικών δικαιωμάτων), τη δημιουργία καινοτόμων μοντέλων και τεχνικών προγραμματισμού, την ανάπτυξη χρήσιμων εφαρμογών,ασφαλώνκαι φιλικών προς τους χρήστες/ριες, και τέλος την ανάπτυξη ψηφιακών παρατηρητηρίων με στόχο την υποστήριξη των ενδιαφερόμενων φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις, δημόσιοι φορείς, ερευνητικούς οργανισμούς, κτλ.). Με αυτό τον τρόπο, το όραμα της EN.I.R.I.S.S.T. είναι να αποτελέσει ένα κέντρο αριστείας που θα προάγει και θα υποστηρίζει την έρευνα στους τομείς της ναυτιλίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών.

Η ερευνητική υποδομή EN.I.R.I.S.S.T. εντάσσεται στη Δράση «Ενίσχυση Ερευνητικών Υποδομών Εθνικής Εμβέλειας» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ) 2014-2020». Δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη 11 Εταίρωνστην Ελλάδα(8 Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και 3 Ερευνητικών Κέντρων) ως ακολούθως.

1. Πανεπιστήμιο Αιγαίου(Συντονιστής του Έργου)

2. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

3. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

4. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

5. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας6.Πανεπιστήμιο Πειραιά

7.Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

8.Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

9. Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ‘’Δημόκριτος’’

10. Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών

11. Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών